'Samen beter worden zonder dokter'

Strijd tegen diabetes type2: initiatieven (6)


Een van de snelst stijgende chronische ziekten van deze tijd is diabetes type2. Onderzoekers van het Erasmus MC (2015) berekenden dat 1 op 3 van de huidige volwassenen diabetes krijgt. In Nederland worden tal van initiatieven op touw gezet om het tij te keren. In deze rubriek vertellen diverse betrokkenen over het initiatief waar zij hun schouders onder zetten. Huub ter Haar vertelt over zijn geesteskind, Herstelcirkel in de Wijk, dat tal van prijzen en awards in de wacht sleepte de afgelopen jaren. Ter Haars missie, 'Innovatie realiseren die de veerkracht van mensen en hun leefomgeving versterken, met behulp van een heldere strategie', komt hierin volledig tot uiting. 

Samen koken (Foto: pr)

'We krijgen nu de rekening gepresenteerd van zestig jaar industrieel bewerkt voedsel, weinig bewegen en een stressvolle samenleving', zo vat zorgpionier Huub ter Haar het probleem samen waar we als westerse wereld mee te kampen hebben. Naar aanleiding van een ervaring in de eigen familiekring kreeg hij het idee om een aanpak uit te werken om mensen met diabetes type 2 zelf de regie te laten nemen over hun gezondheid. Met dat idee ging hij de boer op en trof op zijn tocht tal van ervaringsdeskundigen, artsen en directeuren. Samen met huisarts en onderzoeker Henk Schers en Patrick Stoteler, destijds regiomanager bij Menzis, ontwikkelde hij Herstelcirkel in de Wijk (HCIW).

Zelfsturing

Huub ter Haar (Foto: Gerard Verschooten)
Een van de dingen die volgens Ter Haar wringt aan de huidige gezondheidszorg is dat deze uitgaat van één type patiënt waar dan één protocol overheen wordt gelegd. 'Wij draaien het om. Wij zeggen: "Jij bent uniek; jij moet je eigen doel stellen en de sleutels zien te vinden om die te realiseren. En aangeven wat je daarbij nodig hebt aan hulp."
'Mensen met diabetes type 2 zitten gevangen in een vicieuze cirkel. En die gevangenschap wordt versterkt door de manier waarop de gezondheidszorg tot nu toe omging met deze aandoening', aldus de innovator.

Groepsdynamiek

'De aanpak van HCIW is karakteristiek, omdat het een coöperatieve aanpak is. Dat betekent dat de leden het initiatief nemen. Onze slogan is dan ook: Samen beter worden zonder dokter. De deelnemers stellen hun eigen doelen en realiseren die met behulp van de groepsdynamiek. Deelnemers krijgen individuele begeleiding van een leefkrachtcoach. De groep kent bovendien een regisseur die de verlangens in de groep rubriceert, de activiteiten aanjaagt en de (leefstijl)deskundigen die nodig zijn ter ondersteuning erbij zoekt. 'De groep is een ontzettend belangrijke spiegel, want de helft van gedragsverandering komt tot stand door nabootsing. Daarnaast is de groep een bron van troost, van inspiratie en van kennis. Bovendien ervaren de deelnemers de groep ook als een stok achter de deur.

Leefkrachtbevordering

Ter Haar wil een duidelijk onderscheid maken tussen leefstijl en leefkracht. 'Leefstijl is het opvolgen van regels die je gezonder maken. Maar leefkracht gaat over het verinnerlijken van nieuw gedrag. Wij onderscheiden daarbij drie stappen. Het eerste is het vergroten van je sturend vermogen. Als het gaat om onze gezondheid hebben we ons de afgelopen decennia uitgeleverd aan de autoriteiten, buiten onszelf. Alle beloftes van de gezondheidsindustrie hebben ons afhankelijk gemaakt.' Een tweede aspect van leefkracht is dat mensen weer echt gaan voelen wat hun energie geeft. Dat kan over voeding gaan, maar ook over werk of leefomstandigheden. De derde stap is dat deelnemers een ander zelfbeeld krijgen. 'Als mensen minder gemedicaliseerd zijn omdat ze meer mogelijkheden ontdekken, en dus meer zelfsturing kunnen geven, dan geeft dat een enorme boost aan hoe ze naar zichzelf kijken!'

Plezier en beloning

Een van de uitgangspunten die leefkrachtcoaches gebruiken om deelnemers te begeleiden in het verinnerlijken van nieuw gedrag is plezier en beloning. 'Als je iets doet waar je geen plezier aan beleeft, en je ziet er geen beloning voor terug, moet je er niet aan beginnen. Ga dan eerst op zoek naar het plezier en de beloning. Wat zou het plezier kunnen zijn van twee keer per week wandelen? Weet je dat niet? Zoek het dan eens uit. Vraag het bijvoorbeeld aan mensen die het al doen.' 

Samen wandelen (Foto: pr)

Succes

De eerste Herstelcirkel is medio 2016 gestart in Nijmegen-Lent, met ondersteuning van zorggroep STIELO, de zorggroep waaraan Henk Schers als huisarts verbonden is, en met steun van zorgverzekeraar Menzis. Het onderzoek van Radboudumc toont aan dat bijna alle deelnemers na een jaar meer grip op hun gezondheid te hebben (90%). Zeventig procent  heeft de medicatie verlaagd of afgebouwd; 95% is meer koolhydraatarm gaan eten en 60% laat een daling zien van de BMI. Hierna startten er nieuwe groepen in Nijmegen-Noord, in Huissen en Elst. Komend najaar gaan nieuwe coöperaties ook elders van start.

Het initiatief kent grote belangstelling vanuit het innovatieve zorgveld. Zo won het in 2017 de Koploperprijs van Radboudumc, won het de Excellence Award 2018 van Value Based Health Care Europe en mocht het de Professor Lambertsprijs 2018 - uitgereikt door de Nederlandse Diabetes Federatie - in ontvangst nemen. 

Protocol opzij leggen

De aanpak van HCIW zorgt ervoor dat deelnemers meer op afstand komen te staan van de eerstelijns zorgverlening. 'In ons verandermodel hebben wij gezegd: het is belangrijk dat mensen willen, kunnen en mogen veranderen. Dat mogen veranderen wordt geleverd door de huisarts en praktijkondersteuner. Als die zich meer terughoudend opstellen, geven zij de deelnemer de ruimte om meer verantwoordelijkheid te nemen. De kunst is dat mensen de ruimte krijgen om hun eigen sleutel te vinden om te kunnen veranderen.'


Deze aanpak betekent op termijn dat het protocol moet worden aangepast, want dat voorziet bijvoorbeeld nog niet in het afbouwen van medicatie. Artsen en andere zorgaanbieders die de ervaringsverhalen horen van deelnemers vinden het indrukwekkend te zien dat het sturend vermogen en de keuzemogelijkheden zo zijn toegenomen. 'Ze zijn vooral onder de indruk van de vastberadenheid en de kracht die de deelnemers uitstralen.'







Reacties

Populaire posts van deze blog

'Door mijn leefstijl voel ik me stukken beter'

'Met voeding en beweging heb je zelf impact op je gezondheid'

Medisch Fysioloog Peter Voshol: 'Neem verse, onbewerkte voeding als uitgangspunt.'